Цей блог для тих,хто любить книги та читання

четвер, 13 січня 2022 р.

  

 

На гостину до Маланки



  13 січня українці святкують Щедрий вечір або ж, як його ще називають у народі, — свято Маланки.  Це найвеселіше свято з усіх українських народних свят зимового циклу, тому що дає можливість поринути в світ традицій та забав, незабутніх гулянь та веселощів. Зазвичай маланкування розпочинається з появою першої зорі. Зранку ж цього дня починають готувати другу обрядову кутю – щедру. Окрім того, господині печуть млинці, готують пироги та вареники з сиром, щоб обдаровувати щедрувальників. Щедрівники величають господарів, зичать достатку та багатого врожаю.

  Долучились до давньої народної традиції святкування Щедрого вечора і у Глобинській бібліотеці-філії №1. На Маланчині вечорниці  до бібліотеки завітав гурт «Щаслива доля» Глобинського міського будинку культури ім. І.Франка (керівник Станіслав Бровко). Щедрувальники подарували гостям свята в'язанку українських щедрівок та щедрі віншування, наповнили бібліотеку добром, радістю, позитивом, а працівники, як годиться, пригостили щедрувальників варениками, млинцями, кутею та узваром.

  Відбулося свято Маланки і в Бабичівській бібліотеці-філії. Щедрувати до бібліотеки прийшли учні 6 класу місцевої гімназії. Звучали пісні-щедрівки, розігрувались жартівливі сценки, героями яких були циган, коза, лікар. Було дуже цікаво і весело.

  Не переводяться народні традиції в Україні!




Немає коментарів:

Дописати коментар