Цей блог для тих,хто любить книги та читання

понеділок, 8 лютого 2021 р.

 

Раїса Кириченко – берегиня української пісні



14 жовтня 1943 – 9 лютого 2005

 

 9 лютого – день пам′яті Раїси Кириченко, саме цього дня 2005-го  пішла з життя наша знаменита землячка. Їй був 61 рік. Вона виконувала пісні "Я козачка твоя", "Пане полковнику", "Мамина вишня".

  Раїса Опанасівна Кириченко  удостоєна звання Героя України, народної артистки України, лауреатки Національної премії України імені Тараса Шевченка, повний кавалер орденів Княгині Ольги, за життя її удостоїли високого титулу Берегині української пісні.

  Раїса Кириченко —  жінка-легенда, без якої неможливо уявити історію української естради. Хоча, гастролюючи по всьому світу, вона так і залишилась простою і земною жінкою, що понад усе любила своє тихе село і батьківську хатину в селі Корещина.

 “Я живу в Україні!” - усією душею вболівала Раїса Кириченко за українське село, колиску нашої духовності, відчуваючи зв’язок, – буде село, буде й пісня, обряд, якщо шанувати та підтримувати селянина за його вірність землі".
Тому-то багато співала про село і маму, про буденне життя людей, їхні радощі і болі. Навіть із сучасних пісень вибирала ті, що ближче до людської душі, жила клопотами і проблемами села звичайних людей, не рубала свого пракоріння, не забувала маминої науки: “Ніколи не співай пісень, які ні про що. Вибирай ті, що западуть у людську душу. Інакше співатимеш задарма”. 

  Згадаймо Раїсу Кириченко, нашу Чураївну, нашу славну землячку добрими словами.

Немає коментарів:

Дописати коментар