Цей блог для тих,хто любить книги та читання

четвер, 3 вересня 2020 р.


Анатолій Дімаров «І БУДУТЬ ЛЮДИ»



  Незабаром  відбудеться прем’єра 12-серійного фільму “І будуть люди” – епічної драми та екранізації епохального роману Анатолія Дімарова, в основі якого – людські долі на зламі історичних подій.
  Серіал побудований у формі саги і через призму життя звичайних людей показує турбулентні етапи ХХ століття: перша світова війна, революція, прихід радянської влади.
   Кожен з героїв по-своєму зустрів ці зміни, з точки зору своєї правди, але всіх їх об’єднувало одне – бажання жити, любити і знайти своє місце у новому вимірі історії. 12 епізодів. 12 основних героїв. 12 непересічних доль. Історія драматичних змін, пристрасного кохання і цінності людського життя. Про людей, які жили сто років тому, але так схожі на нас сьогоднішніх.
  Серіал створено студією Film.ua за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України і транслюватиметься на телеканалі СТБ.    https://www.youtube.com/watch?v=XnzOd2xphZ8
 
  Довідка: Анатолій ДІМАРОВ (1922 – 2014), письменник, мемуарист, лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка. Народився на Полтавщині (Миргород). У біографії А. Дімарова - розкуркулення родини, Голодомор, війна, на якій отримав важке поранення, цензура в журналістиці й згодом у літературі.
У 1960-х, після опублікування роману "І будуть люди", Дімарова оголосили антирадянщиком та  пообіцяли, що Дімаров ще "походить у чорному тілі".
Так і склалося – п'ять років письменника не друкували, хоча до цього книжки Анатолія Дімарова виходили 100-тисячними накладами...

  Романи А. Дімарова «І будуть люди» (1964) та «Біль і гнів» (1974–1980 рр.) ― це історичні епопеї про український народ, його долю у XX столітті. Радянська цензура з обох творів вилучила приблизно 300 сторінок (майже ціла книжка!). Та навіть урізаний варіант «Болю і гніву» в 1982 році був удостоєний Шевченківської премії.

  Прочитайте роман Анатолія Дімарова «І будуть люди» перед переглядом фільму і ви зможете порівняти книгу і її телеверсію.

Немає коментарів:

Дописати коментар