Цей блог для тих,хто любить книги та читання

четвер, 24 вересня 2020 р.

 

Іван Карпенко-Карий



 

29 вересня - 175 років від дня народження Івана Карпенка-Карого (Тобілевича) (1845 – 1907).

 

  Видатний драматург, актор, режисер, один із основоположників українського професіонального театру, Іван Карпович Тобілевич (псевдонім  І. Карпенко-Карий) належить до тих славних діячів вітчизняної культури, якими пишається наш народ.

  В історію національного театру й українського письменства Карпенко-Карий увійшов як талановитий актор, батько української комедії та української трагедії, митець, велич творчого доробку якого досі викликає щире подивування.

«Він був одним із батьків новочасного українського театру, визначним артистом та притім великим драматургом, якому рівного не має наша література...» (Іван Франко)

Як актор Іван Карпенко-Карий віртуозно зіграв ролі Назара Стодолі з однойменної драми Т. Г.Шевченка, Герасима Калитки ("Сто тисяч"), Терентія Гавриловича Пузиря ("Хазяїн"), Мартина Борулі й Омелька ("Мартин Боруля"), Потоцького і Яна Шмигельського ("Сава Чалий") з власних  творів.





Написавши вісімнадцять п'єс, Карпенко-Карий став найяскравішою зіркою в сузір'ї кращих українських драматургів.

 «Ви, Іване Карповичу, з вашою творчою душею та знанням людського життя збагатили наш репертуар своїми коштовними творами: з давно пережитих віків і аж до сього часу виставилось у цих творах справжнє життя нашого народу і вражає, й милує нас своїми проявами.» (П. Мирний)

 

  Найкращі драми і комедії Карпенка-Карого — «Безталанна», «Сава Чалий», «Мартин Боруля», «Сто тисяч» і «Хазяїн» — не втратили своєї цінності й сьогодні, були і залишаються гордістю національної театральної культури.

 

Бібліотеки Глобинської ОТГ запрошують до читання творів Івана Карпенка-Карого.

Немає коментарів:

Дописати коментар