Цей блог для тих,хто любить книги та читання

середу, 16 вересня 2020 р.

 

Михайло Коцюбинський – корифей української прози



 

«Я ще можу не противитись, коли ображають мене як людину,

але коли ображають мій народ, мою мову, мою культуру, як же я можу не реагувати на це?»

М. Коцюбинський

 

 

   17 вересня виповнюється 156 років з дня народження Михайла Коцюбинського.

  У ряду видатних письменників, що винесли українське слово на світові вершини, Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки стоїть й ім’я Михайла Коцюбинського.

 Доля виділила великому сонцелюбу неповних сорок дев’ять років, але за такий короткий час він встиг зробити не на одне життя.  Десятки новел, до яких, як до життєдайного джерела, звертаються все нові покоління читачів, активна громадська робота, про яку і сьогодні з вдячністю згадують українці, інтеграція України в загальноєвропейський культурний простір, виховання цілої плеяди молодих літераторів, стали справжньою окрасою української літератури.

 У творах Коцюбинського на повну силу розкрились багатющі можливості української мови – її велика потенціальна сила і невичерпна ємність, гнучкість, барвистість і музикальність. 

 Погляди Коцюбинського на рідну мову, його висловлювання про неї не втратили актуальності і сьогодні.

 Феномен Коцюбинського – його освіченість. Коцюбинський знав дев’ять європейських мов, а через це – всю відому на той час літературу. Знався на музичному і театральному мистецтві, студіював психологію, етнографію та етнологію, цікавився політекономією, історією, медициною, журналістикою. В його домашній бібліотеці – підручники, словники, періодичні видання. Всі надбані знання переливались у літературні творіння. Сонце, людина, природа – три кити творчості Михайла Коцюбинського наснаженої  оптимізмом, вірою у високе призначення людини на Землі.

 


Перечитайте твори Михайла Коцюбинського і вам відкриється єдиний барвистий і складний гобелен українського життя кінця 19 – початку 20 століть.
 

 


Повість Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків»  є одним з найкращих, найбільш вражаючих творів української літератури. Вона занурює нас у чарівний світ гуцульського життя, звичаїв та обрядів, знайомить із міфологією, усіма дивовижними казковими істотами, які за уявленнями верховинців населяли цю частину Карпат. Повість «Тіні забутих предків» змістом і стилем займає у творчості Коцюбинського своєрідне місце. Це – художнє відкриття загальноукраїнському читачеві життя народу Гуцульщини (Буковини), тієї чарівної частини української землі, яка протягом століть була відірвана від Великої України.

  Не випадково саме ця повість надихнула геніального режисера Сергія Параджанова на створення одного з кращих його фільмів.

 

https://megogo.net/ua/view/15333-tini-zabutih-predkiv.html

Немає коментарів:

Дописати коментар