Цей блог для тих,хто любить книги та читання

вівторок, 12 січня 2021 р.

                            Вахтанг Кіпіані «Справа Василя Стуса»

Знайомство з новинками від Українського інституту книги



 

 «Справа Василя Стуса» - публіцистична книга українського історика, головного редактора порталу «Історична правда»публіциста Вахтанга Кіпіані про кримінальну справу, життя і смерть українського поета-дисидента Василя Стуса.




ПРО ВИДАННЯ. У книжці зібрано архівні документи з кримінальної справи Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів. Ознайомившись із наведеними матеріалами, читачі дізнаються про невідомі факти щодо життя, ув’язнення та загибелі Стуса, які досі охороняли під грифом «Секретно».

Обкладинкою книги є оригінал обкладинки першого тому справи поета в КДБ. Додано лише назву книги та портрет Стуса з цієї ж справи. У книзі є наступні розділи:

  • Кримінальна справа № 5 — книга життя і смерті Василя Стуса
  • Матеріали з шести томів справи
  • Серце, самогубство чи вбивство? Як загинув Василь Стус
  • Свідок уходу. Останні дні Василя Стуса
  • Стус і Нобель. Демістифікація міфу
  • Чи вбивав адвокат Медведчук поета Стуса?
  • З таборового зошита. Останній відомий текст Василя Стуса

 

Книгу включено до номінантів на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2021 року у категорії «Публіцистика, журналістика».

 

ДОВІДКА: Василь Семенович Стус  (1938-1985) — український поет XX століття, перекладач, прозаїк, мислитель, літературознавець, правозахисник, борець за незалежність України в XX столітті. Один із найактивніших представників українського дисидентського руху. Лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка, Герой України. 

Радянська влада засудила поета до 10 років примусових робіт і 5 років заслання за обвинуваченням в антирадянській агітації і пропаганді. Згодом, у 1985 році, Стус помер у в’язниці.

 

КЗ «Публічна бібліотека Глобинської міської ОТГ» має в своєму фонді книгу Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса». В ній читач знайде всю правду про кримінальну справу, життя і смерть Василя Стуса. 

Немає коментарів:

Дописати коментар