Цей блог для тих,хто любить книги та читання

пʼятницю, 5 березня 2021 р.

 

 

Олександру Білашу – 90



«Людська душа – найкращий чорнозем,

Найкращий грунт для проростання.

Якщо вона із серцем навзаєм,

Посієш сонце – жди світання.»

О. Білаш

 Олександру Білашу 6 березня виповнилося б 90 років від дня народження. Олександр Білаш – уславлений син Градизької землі, видатний український композитор, Герой України, лауреат Державної премії ім. Тараса Шевченка, кавалер ордена Миколи Чудотворця, громадський діяч.

Серед пісень Олександра Білаша, що облетіли весь світ,- «Два кольори» написані з поетом Дмитром Павличком, «Ясени», «Сніг на зеленому  листі», «Ой, не ріж косу», «Ой, висока та гора»,  «Люби мене – не покинь»,  «Сину, качки летять», «Два журавлі» – з  поетом  Михайлом Ткачем. Дебют Олександра Білаша у фільмі «Роман і Франческа» відкрив композиторові дорогу до кінематографу. Загалом він написав музику приблизно до тридцяти художніх та більше десяти документальних кінострічок, серед яких: «Катя-Катюша», «Сейм виходить з берегів», «Небезпечні гастролі», «Між високих хлібів», «Бур'ян», «Тронка», «Вир» та інші.

Над піснями, створеними Олександром Білашем, не владний час. Адже пісня була для нього не жанром, а любов’ю.

 КЗ «Публічна бібліотека Глобинської міської ОТГ» ,  Бабичівська  та Пустовійтівська бібліотекаи-філії організували книжкові виставки, присвячені життю та творчості Олександра Білаша, його світлій пам′яті.





Немає коментарів:

Дописати коментар