Цей блог для тих,хто любить книги та читання

понеділок, 26 липня 2021 р.

 

Знайомство з стародавнім ремеслом



 

 Атмосфера  стародавньої української оселі панувала  в Глобинській бібліотеці-філії №1.  Прядка, обереги-віночки з цілющих трав, вироби з соломи, рогозу, вовни, аромат свіжоскошеного льону та овесу створили неймовірний затишок та перенесли присутніх в далеке минуле нашого краю, в ті часи, коли довгими зимовими вечорами наші прабабусі пряли, ткали, виготовляли власноруч одяг для всієї сім′ї, а коли була дівчина на виданні – то ще й складали придане в скриню.

  Майстер-клас із прядіння провела народна майстриня, співзасновниця музею «Сіно - Солома» Валентина Ялосоветська. Вона детально розповіла, як вирощувались та заготовлялись коноплі та льон, з яких прялись нитки. Показала сам процес прядіння – оте старовинне, давно забуте ремесло, але яке так хочеться пригадати українцям, адже в кожного з нас є генетична пам′ять, яку інколи треба будити, щоб не загубилась ниточка поколінь, щоб передати своїм нащадкам все напрацьоване в минулому. Присутнім вдалося розбудити  генетичну пам′ять – всі власноруч напряли ниточку для свого оберега. Непомітно і дуже швидко пробіг час майстер-класу та години народознавства «Пробудження генетичної пам′яті», але присутні не хотіли відпускати Валентину Петрівну, адже вона – майстер

соломоплетіння, рогозоплетіння, разом з чоловіком Василем Михайловичем  займається валянням з вовни, тож має про що розповісти.  Нещодавно майстри придбали ткацький верстат, тож Валентина Петрівна згодилась провести в нашій бібліотеці ще й майстер-клас по ткацтву. Чекатимемо на цей захід!



Немає коментарів:

Дописати коментар