Цей блог для тих,хто любить книги та читання

середу, 28 липня 2021 р.

 

Хрещення Київської Русі – перша сходинка до духовності



День Хрещення Київської Русі -  дата, що відзначається щорічно 28 липня – у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира, відповідно до Указу Президента України від 25 липня 2008 року № 668/2008 «Про День Хрещення Київської Русі».

  У 988 році князь Володимир, син князя Святослава, прийняв історичне рішення про хрещення Русі та хрестився сам з дружиною.  А за дійство, яке відбулося у водах Дніпра, коли хрещення прийняли усі, князя люди стали звати «Великим».

Згідно з «Повістю минулих літ», київський князь Володимир Святославич під час Хрещення народу промовив таку молитву: «Боже Великий, що сотворив небо і землю! Поглянь на новії люди свої! Дай же їм, Господи, узнати Тебе, істинного Бога, як ото узнали землі християнськії, і утверди в них віру правдиву і незмінную».

  Хрещення Київської Русі визначило на майбутні століття долю народів, згуртувало різноплемінне населення Київської Русі в єдиний народ та дало можливість на рівних умовах увійти в число наймогутніших держав Європи, сприяло розвитку економіки та культури.

Немає коментарів:

Дописати коментар