Цей блог для тих,хто любить книги та читання

пʼятницю, 13 серпня 2021 р.

 






Маковія – свято проводів літа

 


  Серпень  багатий  на свята. Особливо на ті, що корінням сягають у слов’янські традиції. Серед них виокремлюють три Спаси - Медовий, Яблучний і Горіховий.

Першим - 14 серпня - святкується Медовий Спас, Перший Спас або, як його ще називають, Маковий Спас, Маковій. Церква в цей день відзначає Походження (винесення) древ Хреста Господнього.

  Стародавні літописи кажуть, що саме в серпні князь Володимир хрестив Київську Русь. Ось тому в народі Маковія ще називають Спасом на воді, Мокрим Спасом і вважають воду святою.

  Літературна кав′ярня Глобинської бібліотеки-філії №1 знову зібрала шанувальників народних традицій та звичаїв. Цього разу в бібліотеці згадували, як наші предки святкували Маковія.

  За традицією, на Маковія кожна сім′я повинна мати букет квітів, який називають «маковійка» або «маковійчик». Учасники свята самі склали такий букетик, куди ввійшли чорнобривці, м′ята, калина, любисток, майорці, деревій та перев′язали його червоною стрічкою. «Маковійчик»  не тільки нагадуватиме  взимку про тепле літечко, а й буде оберегом для всієї родини. 

  Смачні  шулики з медом, рулети та пироги з маком, млинчики з родзинками та маком, макові синабони – такими смаколиками пригощалися гості бібліотеки на святі.

   Віддаючи шану минулому, беручи все найкраще у наше сьогодення, ми відроджуємо найдорожче, що є у народу: його мову, історію, традиції, обряди.



 



Немає коментарів:

Дописати коментар