Цей блог для тих,хто любить книги та читання

понеділок, 27 липня 2020 р.



День хрещення Київської Русі

  Прийняття християнства київським князем Володимиром стало ключовою подією в історії Русі, заклало основи державності і на століття визначило долю народів, що вийшли з київської хресної купелі. Православна віра згуртувала різноплемінне населення Київської Русі в єдиний народ, дала можливість на рівноправних умовах увійти в число найбільш могутніх держав Європи, сприяло розвитку економіки, культури, мистецтва.

  Першосвятителем Київської Русі є князь Володимир Святославович, названий православною церквою Рівноапостольним і Святим. 988 р. він успішно запровадив християнство як державну релігію.
  Князь Володимир не тільки сам навернувся до християнства, але й посприяв тому, що християнство стало державною релігією Київської Русі. У зв’язку з цим 28 липня в Україні — державне свято — День Хрещення Київської Русі.
 Народився майбутній князь 954 року в Києві. Період його князювання в Києві тривалий — 35 років — від 980 до 1015 року.
  Після кількох невдалих спроб реформувати давню слов’янську релігію він звернувся до Христового вчення. У 988 році князь Володимир сам прийняв нову віру, потім хрестив Київ і оголосив християнство державною релігією. А відтак Русь нарешті рівноправно влилася до загальноєвропейського Духовного Потоку.

  Бібліотеки Глобинської ОТГ пропонують познайомитись з художніми  творами В. Малика «Князь Кий», Д. Ємця «Князь Володимир», С. Скляренка «Володимир» та іншими , які висвітлюють події тисячолітньої давнини.

Немає коментарів:

Дописати коментар