Цей блог для тих,хто любить книги та читання

вівторок, 4 серпня 2020 р.



Феодосій Роговий
 «Свято останнього млива»

  27 серпня цього року Феодосію Роговому, українському письменнику, лауреату Національної премії України імені Тараса Шевченка (1992), нашому земляку виповнилося б 95 років.


 Пропонуємо вам прочитати його роман «Свято останнього млива», який подав художнє осмислення  життєвої катастрофи, що впала на придніпровців  у середині 50-х років минулого століття.
  А розгорталася там масштабна всесоюзна будова — спорудження Кременчуцької ГЕС. Одна з трагедій, пов’язаних з цим — примусове відселення десятків тисяч жителів із населених пунктів, що опинялися на дні штучного «моря».

  Письменник не міг дозволити собі прямих оцінок того, що було скоєно, та, зрештою, й не це було його художнім задумом: він мав показати життя своїх земляків, а вже вдумливий читач мав би уявити, що було втрачене, і пережити разом з автором біль утрат.

  Роман складається з низки самодостатніх оповідей про окремих прикметних осіб села Мокловоди (назва не історична, умовно-символічна) та інших сіл або про якісь пам'ятні події в неписаному літописі краю. Не завжди  вони пов'язані сюжетно, здебільшого, поєднані самою ситуацією зміни життя – чеканням переселення, самим переселенням, прощанням з коренями своєї долі... 

Роман «Свято останнього млива» ви знайдете у фондах бібліотек Глобинської ОТГ.

Немає коментарів:

Дописати коментар